Grisar Slaapcomfort logo
slaapcomfort

Dekbedden
Een optimale temperatuur in elk seizoen.

Hoe kies je het juiste dekbed?

Ben je op zoek naar een nieuw dekbed, maar weet je niet welk dekbed je moet kiezen?
“bHoewel het verleidelijk kan zijn om gewoon het eerste dekbed te kopen dat je tegenkomt na een snelle Google-zoekopdracht (of het eerste wat je in een winkel ziet), is het essentieel om eerst wat onderzoek te doen naar de verschillende soorten dekbedden.

Het juiste dekbed kan comfort en plezier brengen, terwijl het verkeerde dekbed juist voor veel nachtmerries kan zorgen.

één of tweepersoonsdekbed?

Het kiezen van een dekbed begint met de overweging of je een een- of tweepersoonsdekbed wilt. Steeds vaker kiezen mensen met een tweepersoonsbed voor twee enkele dekbedden, omdat ze ’s nachts niet langer willen strijden om het dekbed.

Het kan ook zijn dat de ene persoon het veel sneller warm heeft dan de ander en daarom een ander type dekbed zoekt. Denk dus goed van tevoren na: ga je samen onder één dekbed of liever apart?

Welke maat van dekbed?

Bij de aankoop van een nieuw dekbed is het van essentieel belang om ervoor te zorgen dat het dekbed perfect past op je bed.

Dekbedden zijn verkrijgbaar in verschillende maten, waaronder standaard maten, extra brede en extra lange maten. Hier is een overzicht van welke dekbedmaten het best passen bij verschillende matrassen:

  • Bij een eenpersoonsmatras van 80, 90, 100 of 120 cm breed past een dekbed van 140 x 200/220 cm.

  • Bij een twijfelaarmatras van 120 of 140 cm breed past een dekbed van 200 x 200/220 cm.

  • Bij een standaard tweepersoonsmatras van 160 of 180 cm breed past een dekbed van 240 x 200/220 cm, of twee eenpersoons dekbedden van 140 x 200/220 cm.

  • Bij een XL matras van 200 cm breed past een dekbed van 260 x 220 cm of twee eenpersoons dekbedden van 140 x 200/220 cm.”

Dit zorgt ervoor dat je dekbed perfect past en zorgt voor een comfortabele nachtrust.

Welk materiaal kies ik?

Het kiezen van de juiste dekbedvulling is essentieel, omdat dit bepaalt of het dekbed als geweldig of afschuwelijk wordt ervaren! Er zijn twee hoofdtypen dekbedvullingen om uit te kiezen: natuurlijk of synthetisch.

Bovendien is het dekbedovertrek ook van groot belang. Kies voor een dekbedovertrek van duurzame kwaliteit (dit hoeft niet altijd duur te zijn). Een goed dekbedovertrek zorgt ervoor dat de lucht goed kan circuleren, wat resulteert in een optimale temperatuurregeling en een langere levensduur van het dekbed.

Dons

Het grootste comfort wordt geboden door natuurlijke dekbedden. Dekbedden gevuld met ganzen- of eendendons of veren hebben een betere thermische isolatie dan synthetische dekbedden. Dit betekent dat er minder vulling nodig is, waardoor ze vaak lichter en luchtiger zijn.

Synthetisch

Synthetische dekbedden zijn vaak hypoallergeen omdat ze regelmatig op hogere temperaturen gewassen kunnen worden, wat ze tot een goede optie maakt als je allergisch bent voor veren of wol. Hoewel synthetische dekbedden vochtregulerend kunnen zijn, zijn ze doorgaans minder ademend dan natuurlijke vezels, wat betekent dat ze wat warmer kunnen aanvoelen dan natuurlijke materialen

Wol

Natuurlijk hypoallergeen, duurzaam en recyclebaar: wol heeft vele voordelen. Door de dikke structuur houdt wol de lucht goed vast en zorgt het voor een uitstekende temperatuurregeling. Wollen vullingen voeren vocht van de huid af en behouden droge lucht en warmte. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende diktes.

Tencel

Met de introductie van de TENCEL®-vezel is er een nieuw hoofdstuk begonnen in de wereld van textiel. TENCEL®-textiel is niet alleen meer absorberend dan katoen, maar ook zachter dan zijde en koeler dan linnen.

Voor meer informatie bent u altijd welkom in onze winkel.

"Ben jij op zoek naar het beste dekbed? "

Neem contact met ons op of bezoek onze toonzaal