Grisar Slaapcomfort logo
slaapcomfort

Slapen zonder pijn

Een goed bed is iets persoonlijks, maar moet aan bepaalde eigenschappen voldoen.

In een goed ondersteunend bed wordt de natuurlijke positie van de wervelkolom behouden.

Een goede matras mag niet te zacht zijn, maar ook niet te hard. Ze moet de vorm van de schouders en heupen goed ondersteunen in zijligging en tegelijkertijd de schouders en heupen ontlasten in rugligging, terwijl ze de nek en onderrug goed ondersteunt.

Kom langs in onze winkel en ervaar het verschil zelf.

Waarom slaap ik slecht ?

Slecht slapen?

Vier op de tien Belgen hebben moeite met slapen. Af en toe een slechte nachtrust is op zichzelf niet problematisch, aangezien je lichaam vanzelf herstelt wanneer je de volgende nacht weer normaal slaap

Slecht slapen kan zich op verschillende manieren manifesteren. Het kan variëren van af en toe een slechte nacht hebben met problemen die je zelf kunt oplossen, tot herhaaldelijke en langdurige slaapproblemen die worden veroorzaakt door een slecht slaapsysteem of een medische aandoening.

Als slecht slapen eerder regel dan uitzondering is voor jou, is de kans groot dat je overdag steeds meer last begint te krijgen. Je voelt je moe, niet fit, hebt concentratieproblemen of bent prikkelbaar. Een veelvoorkomend probleem is dat veel mensen op een te harde of te zachte matras slapen. Helaas bieden maar weinig matrassen of slaapsystemen de exacte hoeveelheid ondersteuning die nodig is.

De meest voorkomende slaapproblemen:

01.

Te warm in uw bed?

Dit wordt vaak veroorzaakt door een te warm of onvoldoende ventilerend dekbed of donsdeken. Een matras die uit één materiaal bestaat, kan nooit dezelfde luchtcirculatie bieden als een pocketverenmatras. De omgeving in en rond de slaapkamer speelt hierbij ook een rol.

02.

Medisch probleem

Heb je een fysieke medische aandoening, dan kan de juiste slaappositie helpen om problemen te voorkomen. Het is van groot belang dat de wervelkolom in zijn natuurlijke houding ligt wanneer je slaapt, vooral als je de zijkant bekijkt. De lichte kromming moet tijdens de slaap behouden blijven, zodat onze tussenwervelschijven vocht kunnen opnemen

03.

Gsm en Tv

Om goed in slaap te vallen, is het van belang dat het stresshormoon cortisol laag is. Te hoge cortisolwaarden voor het slapengaan kunnen ontstaan door overmatige activiteit, stress en blootstelling aan blauw licht van apparaten zoals smartphones, tablets en televisies in de avond. Dit kan het lichaam ook een stressprikkel geven.

04.

Rug en nekpijn

De meeste mensen nemen in bed automatisch een positie aan die hen zo min mogelijk ongemak bezorgt. Dit is echter niet altijd een ergonomisch correcte slaaphouding en kan vaak leiden tot stijfheid, schouder- en/of rugpijn bij het ontwaken.

05.

Rusteloze benen

Bij het rusteloze-benen-syndroom heb je een onweerstaanbare drang om allerlei bewegingen met je benen te maken om een onaangenaam gevoel in de benen te verlichten. Het verhogen van de benen kan verlichting bieden. In onze winkel kun je hulpmiddelen vinden om hiermee om te gaan.

06.

Lawaai en omgeving

Je bent je er misschien zelfs niet van bewust, maar denk eens na over omgevingsgeluid. Elk geluid kan je slaapritme verstoren. Probeer alle geluiden te elimineren. Oordopjes kunnen je hierbij helpen. Het ventileren van de slaapkamer kan soms wonderen doen, en het kan ook lastig zijn als je partner in bed beweegt of snurkt.

07.

Slaaphouding

Een goede slaaphouding is essentieel om uitgerust wakker te worden en een pijnloze nacht te hebben. Ergonomisch gezien is slapen op je rug of zij het beste. Slapen op je buik en zijligging met een driekwarthouding wordt afgeraden.

08.

Een te harde of zachte matras

Een te harde of te zachte matras is niet geschikt om op te slapen. Om de juiste ergonomische positie aan te kunnen nemen, is het belangrijk om een slaapsysteem te hebben dat de juiste hoeveelheid ondersteuning biedt

Een harde of zachte matras?

TE HARD

Een te hard slaapsysteem heeft als gevolg dat je nooit een juiste houding gaat kunnen aannemen, voornamelijk te hard aan de schouder en heup.

Slaap comfort

Het ideale slaapsysteem verdeelt de drukpunten gelijkmatig over de gehele matras en het systeem, wat resulteert in een veel comfortabelere zijligging en diepere slaap. Gedurende onze slaap vermindert de druk op onze tussenwervelschijven, waardoor ze de kans krijgen om vocht op te nemen en hun elasticiteit te behouden. Het eindresultaat is dat u pijnvrij en uitgerust ontwaakt.

TE ZACHT

Een te zacht slaapsysteem gaat als resultaat geven dat je gaat doorhangen. Hierdoor komt alle druk op je schouder en overstrek je de onderrug.

TE HARD

Een te hard slaapsysteem heeft als gevolg dat je nooit een juiste houding gaat kunnen aannemen, voornamelijk te hard aan de schouder en heup.

SLAAP COMFORT

Het perfecte slaapsysteem gaat je drukpunten verspreiden over de volledige matras en systeem, waardoor je veel aangenamer op je zij gaat kunnen slapen en zo veel dieper slaapt. Tijdens onze slaap daalt de druk op onze tussenwervelschijven waardoor deze kans krijgen om vocht op te nemen en hun elasticiteit bewaren, waardoor je uitgerust gaat opstaan zonder pijn.

TE ZACHT

Een te zacht slaapsysteem gaat als resultaat geven dat je gaat doorhangen. Hierdoor komt alle druk op je schouder en overstrek je de onderrug.

Zijslapen met driekwarthouding = fout

De houding halverwege tussen buik- en zijligging, met een opgetrokken bovenste been of arm, wordt als een slechte houding beschouwd, vooral als u rugpijn heeft. Dit komt omdat er spanning kan ontstaan in de nek en de rug. Deze houding wordt vaak veroorzaakt door een matras die iets te hard is, waardoor de schouders en het bekken niet diep genoeg kunnen wegzakken. Bovendien kan deze houding een slechte bloedcirculatie tot gevolg hebben.

half zij slapen (1)
rug

Rugslapen = Goede slaappositie

Bij rugslapen wordt het lichaam over het algemeen goed ondersteund en wordt het gewicht over een groot oppervlak verdeeld. Toch kan er lage rugpijn optreden als de rug niet volledig wordt ondersteund, wat meestal wordt veroorzaakt door een matras die te hard is, te zacht is, of doorhangt.

voel het verschil

Buikslapen = foute positie

Buikslapen is zeer slecht voor de rug en nek. De intense kromming van de onderrug legt een zware belasting op de ruggengraat. Bovendien wordt de nek extra belast door het draaien van het hoofd naar links of rechts. Veel buikslapers slapen zonder hoofdkussen om de nek te ondersteunen, maar dit kan leiden tot problemen. Het is belangrijk om het dubbelvouwen van een te laag hoofdkussen te vermijden en te zorgen voor een matras die niet te hard is.

buikslapen (1)

Zij-slapen = Goede slaappositie

Met de armen in de slaaprichting en de benen een beetje opgetrokken naar de borst. Met een kussentje onder de knie wordt de rug het minst belast.

Bij bestaande nekpijn is het zeker in deze positie belangrijk ervoor te zorgen dat de nek- en de rugwervels in een vloeiende lijn doorlopen. Indien niet, kan de nekpijn verergeren en doorstralen naar de rug en het hoofd. Zorg dus voor een matras en hoofdkussen die goede ondersteuning bieden voor een gezonde slaaphouding

voel het verschil

"Ben jij op zoek naar een comfortabel slaapsysteem? "

“Een goed bed is iets persoonlijks, maar voor iedereen moet het voldoen aan bepaalde eigenschappen. Daarom is persoonlijk advies zo belangrijk.”

In een goed ondersteunend bed zal de natuurlijke positie van de wervelkolom behouden blijven.

“Een goede matras mag niet te zacht zijn, maar ook niet te hard. De matras moet in zijlig de vorm van de schouders en heupen goed opvangen. In ruglig moet een matras meegeven ter hoogte van de schouders en de heupen, maar anderzijds nek en onderrug goed ondersteunen.”

Pieter-Jan Grisar